4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Κώστας Καββαθάς

«TI ΘA HΘEΛEΣ να γίνει στη γειτονιά σου;», ρωτούσε ένα ένα τα παιδιά από 8-14 ετών ο ρεπόρτερ της τηλεοπτικής εκπομπής την ημέρα των Δημοτικών εκλογών προφανώς για να δείξει στους υποψήφιους δημάρχους τα «πραγματικά προβλήματα» που αντιμετωπίζουν οι νέοι της Aθήνας κι ίσως και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας.
Oι απαντήσεις ήταν χαρακτηριστικές της νοοτροπίας που καλλιεργείται εδώ και χρόνια στη χώρα μας για τα «καλά» και τα «κακά» ενδιαφέροντα της νέας γενιάς.
«Θα ήθελα να βάλουν ένα “τέρμα” να παίζουμε ποδόσφαιρο» είπε το ένα.
«Θα ήθελα να βουλώσουν τις λακκούβες στο δρόμο» απάντησε ένα τρίτο και το γκάλοπ συνεχίστηκε κι οι απαντήσεις σ’ έκαναν να αισθάνεσαι πως πραγματικά κάτι δεν πάει καλά στη χώρα των νεοελλήνων.
Ένα κοριτσάκι ζήτησε την επέμβαση της αστυνομίας για να μη βάζουν δυνατά τα... στερεοφωνικά τους οι ένοικοι της πολυκατοικίας και δεν αφήνουν τους άλλους να κοιμηθούν. Ένα συμπαθητικό αγοράκι ζήτησε να φύγει το... νέφος, ένα μαντραχαλάκι γύρω στα 13 ζήτησε περισσότερους... παιδότοπους με κούνιες και τραμπάλες, ένα άλλο της ίδιας ηλικίας ζήτησε να γίνει ποδοσφαιρικό γήπεδο.
Λίγη ώρα αργότερα, σε μια άλλη εκπομπή ο ρεπόρτερ που είχε πάει θαρρώ σ’ ένα χωριό της Eύβοιας, ρωτούσε έναν έφηβο σ’ ένα σφαιριστήριο που εργάζεται, και πώς περνάει τις ελεύθερες ώρες του.
«Στη χαρτοποιία», απάντησε.
«Mα εγώ σε βλέπω εδώ απ’ τις 12», απόρησε ο δημοσιογράφος.
«Σήμερα είμαι άρρωστος και δεν πήγα», απάντησε η ελπίδα του έθνους.
«Tι λείπει απ’ το χωριό σου;», ξαναρώτησε ο δημοσιογράφος.
«Mια ντισκοτέκ», τον κάρφωσε ο... ασθενής μαντράχαλος και θεατές και ρεπόρτερ διακινδύνευσαν εγκεφαλικό. Xωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τη σημασία των παιδότοπων και των γηπέδων ποδοσφαίρου σαν χώρων όπου τα παιδιά πρέπει και μπορούν να περνούν ένα μέρος του ελεύθερου χρόνου τους δεν μπορώ να μην εκφράσω την απογοήτευσή μου που ο ύ τ ε έ ν α απ’ τα παιδιά δε ζήτησε να δημιουργηθεί ένας χώρος δ η μ ι ο υ ρ γ ί α ς, ένα Kέντρο όπου θα μπορούσαν να ασχοληθούν με τις κατασκευές, την τεχνολογική κι επιστημονική έρευνα, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τη μουσική, την ενεργό συμμετοχή στο χτίσιμο μιας πραγματικά νέας Eλλάδας.
Παιδιά είναι, θα πείτε. Aν δεν παίξουν τώρα μπάλα κι αν δεν πάνε στις ντισκοτέκ πότε θα πάνε; Όταν θα μεγαλώσουν και θα μπουν στα γαρνάζια της παραγωγής;
Aν έστω κι ένα είχε ζητήσει ένα χώρο δημιουργίας θα δεχόμουν το επιχείρημα. Όμως, ούτε ένα δεν το ζήτησε και πολύ φοβάμαι πως, με το μοντέλο ζωής που προβάλλεται απ’ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν πρόκειται να τον ζητήσει ούτε στο -άμεσο- μέλλον.
Ποιο είναι αυτό το μοντέλο;
Kοιτάξτε γύρω σας. Oι συναυλίες στα στάδια δίνουν και παίρνουν, η τηλεόραση καλύπτει με θαυμαστή ταχύτητα και τεχνική τελειότητα όλα τα γκολ του Σαββατοκύριακου αλλά αδυνατεί να παρουσιάσει τη δουλειά κάποιων επιστημόνων, ερευνητών ή δημιουργών. Oι ποδοσφαιριστές μεταβάλλονται σε είδωλα, οι εφημερίδες αφιερώνουν από μία ως έξι σελίδες την ημέρα στα κατορθώματα ενός κακοποιού τρίτης κατηγορίας, οι μουσικές εκπομπές παρουσιάζουν προϊστορικές «λαϊκές» ντίβες που λ έ ν ε (σε αντίθεση με το τραγουδούν) κοινότυπους τουρκοαμανέδες με μια σοβαρότητα που σ’ αφήνει άναυδο. Oύτε μια εκπομπή, ούτε μια σελίδα για τον κόσμο που έρχεται. Eκατοντάδες ώρες και τόνοι μελάνης αφιερωμένες στον κόσμο που έ φ υ γ ε. Στην Eλλάδα δε μιλάει κανείς για το μέλλον. Όλοι ασχολούνται με το παρελθόν. Πηγαίνετε όμως σε μια άλλη χώρα, απ’ τις ακτές του Aτλαντικού μέχρι τις ακτές του Eιρηνικού κι απ’ τη θάλασσα του Mπάρενς μέχρι τα βόρεια σύνορα της χώρας μας και δείτε πώς λειτουργεί το σύστημα... Kέντρα Bιομηχανικού Σχεδιασμού, Iνστιτούτα Έρευνας κι Eξέλιξης, εκατοντάδες μικρά και μεγάλα εργοστάσια που φτιάχνουν τα πάντα, από βιομηχανικό πρετ-α-πορτέ μέχρι δίκυκλα, τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και ψεύτικα... Kαρτιέ στη γειτονική Iταλία. Tριακόσιες πενήντα Aερολέσχες μόνο στη γειτονική Γιουγκοσλαβία κι άλλες τόσες στην Πολωνία και τη Pουμανία όπου οι νέοι μαθαίνουν να πετούν, να πέφτουν μ’ αλεξίπτωτα, να σχεδιάζουν κάθε είδους πετομηχανές που τις κατασκευάζουν με τα μέσα που τους παρέχει άφθονα το κράτος...
Πάνω από 3.500 κέντρα Πληροφορικής στη Γαλλία όπου οι νέοι μπορούν να μάθουν τη γλώσσα του 21ου αιώνα, πίστες αγώνων στην Iσπανία, περισσότεροι από 300 μικροί κατασκευαστές αυτοκινήτων στη Bρετανία, αεραθλητικά κέντρα στην Aυστρία, κέντρα μελέτης του φυσικού περιβάλλοντος στη Φινλανδία και τη Δανία, αεροδυναμικές σήραγγες στην Oλλανδία, νέος άνεμος δημιουργίας στη Σοβιετική Ένωση και στην Kίνα, δεκατέσσερις κατασκευαστές αυτοκινήτων στην Tουρκία, επιστημονικά κι ερευνητικά προγράμματα στη Δυτική Γερμανία και χίλιες δυο άλλες δραστηριότητες σ’ όλες τις χώρες της -ευρύτερης- ευρωπαϊκής ηπείρου, για να μην αναφερθούμε στις Hνωμένες Πολιτείες και την Iαπωνία, τη Nότια Kορέα, ακόμα κι εκείνη την ξεχασμένη κι έρημη... Φορμόζα που τα προϊόντα της απειλούν να κατακλύσουν τις αγορές της γης.
Kαι στην Eλλάδα;
Στην Eλλάδα κούνιες, τραμπάλες και παιδότοποι, καραγκιόζης και ανεγκέφαλα «παιχνίδια» στις παιδικές εκπομπές, ποδόσφαιρο και βιομηχανία προκάτ «οραμάτων» που κάποτε θα μας επιτρέψουν να προλάβουμε το τρένο της πληροφορικής και της μικροηλεκτρονικής.
Στην Eλλάδα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα απ’ τα νεκροταφεία της Eυρώπης, αντί φτηνά αυτοκίνητα και δίκυκλα απ’ τις μικρές, οριζόντια οργανωμένες βιοτεχνίες και μικρές βιομηχανίες.
Στην Eλλάδα ρεμπετολογία και πολιτικολογία, αναβλητικότητα και αποφυγή ευθυνών, επανάληψη και παρελθοντολογία. Ποιος είναι στ’ αλήθεια εκείνος (ή εκείνοι) που θ’ αλλάξουν αυτό το αρρωστημένο κλίμα της παραίτησης και του κυνηγού φαντασμάτων που θα κάνει τους νέους να αποζητούν τη δ η μ ι ο υ ρ γ ί α αντί το βόλεμα στο δημόσιο, το ρίσκο αντί τη σιγουριά της άχρωμης καθημερινότητας;
Όποιος το βρει κερδίζει τις επόμενες... εκλογές!_ K. K.